П`ятниця, 17.05.2024, 07:57Вітаю Вас Гість | RSS
ВІДДІЛ ДЕРЖАВНОЇ ВИКОНАВЧОЇ СЛУЖБИ КОБЕЛЯЦЬКОГО РУЮ
Головна | | Реєстрація | Вхід
» МЕНЮ

» КАТЕГОРІЇ
КОМЕНТАРІ ФАХІВЦІВ [36]
ОГЛЯД ЗМІ [30]

» НАШ БАНЕР


Код банера

» СТАТИСТИКА

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

» ФОРМА ВХОДУ

Головна » 2011 » Березень » 26 » Було ваше - стало наше
14:13
Було ваше - стало наше

 

Державні виконавці отримали більше повноважень у боротьбі з непутящими позичальниками. «Вісті» розбирались, що нового з’явилось у процесі стягнення боргів і чи можна втратити житло за борги по старому кредиту


Що нового?
9 березня набрав чинності закон «Про внесення змін в Закон України «Про виконавче провадження» та деякі інші акти, які покликані зробити ефективнішою процедуру стягування боргів.
Такі нововведення можуть стимулювати розвиток іпотеки і зіпсувати нерви тим, хто завинив банкам.


Розберемось, що нового у цьому законі:
1. Не питати дозволу!
Раніше практично кожну дію державного виконавця можна було оскаржити. Це давало боржникові законну можливість затягувати процес на дуже довгі строки. Сьогодні держ¬виконавцям не потрібно питати дозволу - вони можуть діяти відповідно до рішення суду. Наприклад, їм уже можна зайти у порожню квартиру, де ніхто не живе, і провести її оцінку, якщо власник житла десь пропав (звичайно, в присутності правоохоронців). Оціночну вартість також уже не треба узгоджувати з боржником.


2. Майже міліція
Державні виконавці за повноваженнями наблизились до міліціянтів. Тепер чинити їм спротив, погрожувати життю і застосовувати силу безкарно не можна - за це є певна відповідальність.

3. Як продавати?
Нові положення визначають, що на відкритих торгах продаватимуть тільки нерухомість та дороге рухоме майно. Все інше, наприклад телевізори чи кавоварки, можна буде продавати на комісійних засадах.

4. Штрафи за все
Раніше закон не карав боржників за невиконання рішення суду, що дозволяло останнім свідомо не виконувати ці рішення. Сьогодні за ігнорування «судової волі» накладатиметься штраф. Само по собі це лякає, але навряд чи ті, хто завинив по 100 тис., будуть сильно переживати через «копійчані» у порівнянні із цим штрафи.

5. На все про все - рік
Найприємніший пункт з невтішного переліку. За новим законом, у виконавців є всього рік, аби забрати закладене майно. Якщо позичальнику вдається протягом цього строку не віддати те, що просять, - він уже нічого нікому не винен. Таким чином, стимулюють роботу виконавців, але навряд чи буде реально так довго ухилятись, з огляду на їх повноваження.

Батько за сина не відповідає
Якщо банк забирає закладене майно, але сума, отримана від його реалізації, не покриває суму кредиту, то банк має право позиватись за інше майно людини. Але найчастіше тим, хто йде на контакт, а не тікає, вдається отримати беззаставний кредит на недоплачений залишок під лояльні проценти.
Експерти нагадують, якщо ви не підписувались як поручитель, то банк не може змусити вас платити за сина, чоловіка чи, можливо, сусіда, який узяв кредит і не віддає його.

«Залізна завіса»
Тих, хто має борги перед банком, за кордон не випускатимуть. По-перше, аби не втекли; по-друге - щоб боржники не витрачали гроші на курорти, «не маючи коштів» погасити кредит. Банкіри кажуть, що таких «бідних» у нас вистачає.

Мовою цифр:
40% справ у судах - позови банків;
від 15% до 65% кредитів - проблемні.

Коментар спеціаліста
Володимир Косюта, президент асоціації «Дніпровський банківський союз»:
- За старий кредит на порівняно незначну суму банк може забрати навіть квартиру, але банки на це не йдуть, бо протягом суду втратять більше, ніж отримають. Тому у своїй практиці я жодного такого випадку не зустрічав. Але теоретично - це можливо. Банкам невигідно забирати все у всіх. Їм потрібні гроші. На будь-якій стадії процесу можна укласти «мирну угоду» з банком. Якщо позичальник йде на компроміс з фінансовою установою, то й йому підуть назустріч.

Влад Хоменко

Джерело: www.vesti.dp.ua

Категорія: ОГЛЯД ЗМІ | Переглядів: 1316 | Додав: OVK | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
» КАЛЕНДАР
«  Березень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

» ПОШУК

» ВДВС
Відділи державної виконавчої служби Головного управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, головних управлінь юстиції в областях, містах Києві та Севастополі

Відділи державної виконавчої служби районних, районних у містах, міських (міст обласного значення), міськрайонних управлінь юстиції


» АРХІВ

»КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ






Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz