П`ятниця, 17.05.2024, 05:20Вітаю Вас Гість | RSS
ВІДДІЛ ДЕРЖАВНОЇ ВИКОНАВЧОЇ СЛУЖБИ КОБЕЛЯЦЬКОГО РУЮ
Головна | | Реєстрація | Вхід
» МЕНЮ

» КАТЕГОРІЇ
КОМЕНТАРІ ФАХІВЦІВ [36]
ОГЛЯД ЗМІ [30]

» НАШ БАНЕР


Код банера

» СТАТИСТИКА

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

» ФОРМА ВХОДУ

Головна » 2011 » Березень » 19 » Новий механізм стягнення штрафів ДАІ вже почав працювати
00:56
Новий механізм стягнення штрафів ДАІ вже почав працювати
У середині 2009 року на автовласників, як грім серед ясного неба, обрушилася інформація - ДАІ описує авто за борги з штрафів. Зараз ситуація для водіїв змінилася на гірше.

Теленовини в 2009-му наповнилися сюжетами: чоловіка висаджують з дорогого позашляховика, вантажать авто на евакуатор і відвозять. - У нього більше 10 порушень, для сплати штрафів було кілька місяців, постанова на арешт майна - останній наш козир, - коментує представник ДАІ. Боржник обурюється: - Коли держава буде мені платити нормальні гроші, я буду платити такі штрафи, - але рушав пішки на пошуки грошей.

Адвокати стали на захист водіїв і сказали: це незаконно! Закон "Про виконавче провадження" говорить: борги стягуються виключно в грошовому еквіваленті. Необхідно накладати арешт на рахунки та грошові вклади боржника, і тільки в тому випадку, якщо такі відсутні, можна заарештувати і вилучати майно. Більше того, додавали адвокати, сума боргу має бути еквівалентною вартості майна, що вилучається. А боржник самостійно може вибирати майно, на яке можуть накласти арешт.

Практика арешту автомобілів припинилася так само швидко, як і почалася. Автовласники розслабилися - все, штрафи можна не оплачувати, як мінімум до проходження наступного ТО, а там розберемося.

Розслабилися тільки водії...

- Тридцять відсотків штрафів не оплачується, бюджет "не доїдає", треба щось робити, - повторювали невпинно чиновники! Почалася копітка робота над збільшенням відповідальності злісних неплатників даішних штрафів.

І ось він, довгоочікуваний результат. 9 березня 2011 набув чинності Закон "Про внесення змін до Закону України "Про виконавче провадження" та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення процедури примусового виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб)", який докорінно змінив роль боржника у виконавчому провадженні.

Відразу обмовлюся, в законі є суперечності та невідповідності як мінімум трьох положень Конституції. Перед голосуванням Головне юридичне управління ВР попередило депутатів - можуть бути звернення до Конституційного Суду, але депутатів це не збентежило.

Відтепер питання вилучення вашого автомобіля в рахунок погашення штрафів буде залежати від вашого вміння рахувати до двох тисяч п'ятисот п'ятдесяти гривень - 2 550 грн! Це ключова цифра для подальших розрахунків. Від цієї суми залежить все! Займемося арифметикою, я ж спробую змоделювати ситуацію, керуючись принципом бойскаутів - "сподівайся на найкраще, готуйся до найгіршого"!

Отже, вас зупинив інспектор ДАІ і виписав "мінімалку" - 255 грн. штрафу. Протягом 10 днів ви можете оскаржити його рішення. Якщо штраф не оскаржили, і не сплатили його протягом 15 днів, сума автоматично збільшується двоє - 510 грн. А ви не платите...

Протягом 3-х місяців ДАІ звертається до виконавчої служби з заявою про примусове стягнення цієї суми з боржника, тобто з вас. У заяві стягувач, яким стає ДАІ, може просити про накладення арешту на ваші грошові кошти, а в разі їх відсутності - на автомобіль чи інше майно. Відкривається виконавче провадження. Автомобіль вже підлягає арешту!

Чи можна сховатися від виконавчої служби? Можна, але не потрібно, обійдеться дорожче. У разі відсутності відомостей про місце проживання, перебування або місцезнаходження боржника, державний виконавець звернеться до суду з поданням про розшук боржника. У випадку, якщо ДАІ попросила заарештувати автомобіль в рахунок забезпечення оплати штрафу, шукати почнуть не тільки вас, але і ваш автомобіль. Постанова державного виконавця про розшук транспортного засобу боржника є обов'язковою для виконання органами внутрішніх справ. Витрати органів внутрішніх справ, пов'язані з розшуком боржника або його транспортного засобу, покладаються на боржника. Сума невідома, позначимо її 000 грн. Це - мінімальний тариф приватних детективних фірм за пошук прищика на вашому тілі.

Рано чи пізно, вдома чи на роботі, але це відбудеться обов'язково - ви отримаєте постанову Державної виконавчої служби. У ній буде сказано, що ви як боржник зобов'язані протягом 7 днів добровільно сплатити 510 грн. До вказаної суми може бути виставлений додатковий рахунок за Вашу участь у відомій грі "хованки" - 000 грн. Одразу буде попередження - у разі відсутності документального підтвердження оплати вказаної суми, у зазначений термін, буде розпочато процедуру примусового виконання. Далі читати ще страшніше - з вас буде стягнуто виконавчий збір та витрати, пов'язані з організацією і проведенням виконавчих дій. Ви прочитали, не злякалися і не платите...

Після закінчення семи днів, в разі невиконання зазначених вимог без поважних причин, державний виконавець накладає на боржника штраф - до 340 грн., і не пізніше п'яти робочих днів з дня його накладення повторно перевіряє стан виконання рішення. А ви не платите...

У разі повторного невиконання рішення державний виконавець накладає на штраф у подвійному розмірі - 680 грн. Він додається до штрафу ДАІ і таким чином ви вже винні державі 1 190 грн. Крім того, державний виконавець може звернутися до суду для накладення тимчасового обмеження на право виїзду боржника за межі України. А ви не платите...

Після закінчення встановленого терміну починається процедура примусового стягнення. І перше, що робить виконавча служба - налічує виконавчий збір у розмірі 10% від суми, що підлягає стягненню, тобто 119 грн.

Рахуєте? Ви вже винні державі 1190 + 119 = 1309 грн. А якщо вас довелося шукати, додайте сюди ще згадані вище 000 грн., і моліть бога, щоб пошуки не велися за допомогою гелікоптерів. Хоча виконавець зацікавлений саме в цьому. Адже його винагорода складе п'ять відсотків від стягнутої суми.

Отже, сума вашого боргу вже значно перевищує штраф ДАІ, а ви вперто не бажаєте платити. І ось, нарешті, на порозі вашого дому з'являється державний виконавець. Відмовити йому в гостинності ви не зможете, тому що оцінка буде перешкоджання його роботі. А за це законом передбачено кримінальну відповідальність. І він вам обов'язково про це скаже.

Перше, чим поцікавиться виконавець, а чи є у вас кошти або інші цінності, в тому числі кошти на рахунках та вкладах в банках? Якщо є, вважайте що пощастило. Ні..? Стягнення буде звернено на майно. Ви тільки маєте право запропонувати майно або предмети, на які необхідно в першу чергу звернути стягнення. Черговість стягнення визначається державним виконавцем. А керуватися він буде лише одним правилом: вартість конфіскованого майна повинна покривати подвоєний штраф ДАІ, виконавчий збір, витрати з організації та проведення виконавчих дій, штрафи, накладені на боржника в ході виконавчого провадження та витрати на пошуки боржника або його транспортного засобу.

Якщо сума вашого боргу перевищить десять розмірів мінімальної заробітної плати (9 410 грн.), стягнення може бути накладено на єдине ваше житло або земельну ділянку, на якій розташоване це житло.

Вартість майна визначатиметься державним виконавцем за ринковими цінами. Та-а-ак, шо тут у нас є? Плазмовий телевізор, Скоко йому років? У "грудці" куплять за дві тисячі. О, шубка з соболя, ланцюжок з драгмета, брилик? Почім куплять? Методики оцінки немає! Ви не згодні з оцінкою? Не біда, виконавець залучить суб'єкта оціночної діяльності. Тільки оплачувати його послуги будете ви і можете до загальної суми вашого боргу додати ще пару сотень грн.

Рано чи пізно ви вдарите по руках з виконавцем і визначитеся з тим майном, який піде на розпродаж для покриття вашого боргу. Якщо загальна сума боргу не перевищує 2 550 грн. виконавець буде забирати побутові прилади, електроніку, шуби і т.д. для подальшої їх реалізації через комісійний магазин. Якщо сума вища - конфіскацією "битовухи" вам не звільнитися. Тому що майно, що перевищує за вартістю 2 550 грн., реалізується виключно на прилюдних торгах (аукціонах). Закон чітко визначає перелік такого майна: нерухомість, транспортні засоби, повітряні, морські та річкові судна.

І все-таки, запитаєте ви, яка ж вірогідність арешту автомобіля в разі несплати штрафу? Все дуже просто, перерахуйте всі наші формули, виходячи з максимального штрафу, що накладається інспектором ДАІ - 850 грн. В результаті несвоєчасної оплати штрафу, невиконання вимог державного виконавця, кінцева сума боргу сформується на межі 2 499 грн. Всього 51 грн. не вистачить до критичного рубежу в 2550 грн., що дає право на вилучення автомобіля з подальшою перспективою його продажу через аукціон. А якщо до цього у вас вже були неоплачені штрафи, або на ваш розшук або розшук вашого майна були витрачені значні державні кошти, можете не сумніватися, що перш за все заарештують автомобіль.

Як цього уникнути?

Порада досить проста - ніколи не ігноруйте виписаний інспектором ДАІ штраф. Своєчасно спростовуйте його або сплачуйте! Інакше ви ризикуєте залишитися лише з тим майном, яке не підлягає вилученню: одне пальто, один костюм, один головний убір, одна пара взуття, один стілець, один стіл, одна шафа, один холодильник, два рушники, два комплекти постільної білизни, одна корова, а у разі відсутності корови - одна вівця, свиня або коза.

А чи далеко заїдеш на козі?

Володимир Караваєв

news.finance.ua

Категорія: ОГЛЯД ЗМІ | Переглядів: 1348 | Додав: OVK | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
» КАЛЕНДАР
«  Березень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

» ПОШУК

» ВДВС
Відділи державної виконавчої служби Головного управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, головних управлінь юстиції в областях, містах Києві та Севастополі

Відділи державної виконавчої служби районних, районних у містах, міських (міст обласного значення), міськрайонних управлінь юстиції


» АРХІВ

»КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ






Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz