П`ятниця, 17.05.2024, 07:42Вітаю Вас Гість | RSS
ВІДДІЛ ДЕРЖАВНОЇ ВИКОНАВЧОЇ СЛУЖБИ КОБЕЛЯЦЬКОГО РУЮ
Головна | | Реєстрація | Вхід
» МЕНЮ

» КАТЕГОРІЇ
КОМЕНТАРІ ФАХІВЦІВ [36]
ОГЛЯД ЗМІ [30]

» НАШ БАНЕР


Код банера

» СТАТИСТИКА

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

» ФОРМА ВХОДУ

Головна » 2011 » Червень » 2 » Все про аліменти. Розмова з Луцьким юристом
21:45
Все про аліменти. Розмова з Луцьким юристом
Яна Нарусевич, державний виконавць першого відділу державної виконавчої служби Луцького міського управління юстиції, розповіла все про аліменти.


– Яно Сергіївно, за яких умов присуджуються аліменти на дітей?


– Аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред`явлення позову. Аліменти сплачуються до досягнення дитиною повноліття. Якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і у зв’язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов’язані утримувати їх до досягнення 23 років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу. Але щоб продовжувати отримувати аліменти після досягнення дитиною повноліття, якщо вона навчається, потрібно звернутися з відповідною позовною заявою до суду. Право на звернення до суду також має сама дитина, яка навчається.


– Як визначається розмір коштів, які стягуються на утримання дитини?


– Згідно ст. 181 Сімейного кодексу України за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу платника і (або) у твердій грошовій сумі. Частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом (ст. 183 СК). Здебільшого практикують стягнення аліментів в таких розмірах; на одну дитину – ¼ частина всіх видів його доходів, на двох дітей – 1/3 частина, на трьох дітей – половину всіх доходів. Але мінімальний розмір на одну дитину не може бути меншим, ніж 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Якщо ж чоловіки мають мінливий або нерегулярний дохід, то в такому разі суд за заявою одержувачки може призначити розмір аліментів у твердій (фіксованій) грошовій сумі. У цьому випадку, якщо розмір аліментів менший від мінімального, то дитині повинна бути призначена державна допомога, яка компенсуватиме різницю. Якщо ж платник аліментів не має доходу взагалі, розмір аліментів обчислюється виходячи із середньої плати працівника відповідної кваліфікації або некваліфікованого працівника для даної місцевості. Про розмір такої зарплати можна отримати довідку у відділі статистики відповідного регіону (у березні-2011 р. у м. Луцьку – 1856,00 грн.). Одержувачка аліментів має право на збільшення їх розміру в разі погіршення свого матеріального стану, зміни сімейного стану, погіршення свого здоров’я чи здоров”я дитини. Варто зазначити, що таке ж право на зменшення розміру аліментів має і їх платник у тих же випадках. Зміна розміру аліментів здійснюється за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів. Окрім сплати аліментів батько також зобов’язаний брати участь у додаткових витратах на дитину, що викликані особливими обставинами ( хворобою, каліцтвом, розвитком здібностей дитини...).В разі спору розмір частки додаткових витрат визначається судом і може сплачуватись разово, періодично чи постійно.


–Чи можна компенсувати виплату аліментів іншими матеріальними цінностями, наприклад, нерухомим майном?


–Якщо платник аліментів має у своїй власності будинок, квартиру, земельну ділянку, чи інше нерухоме майно, то за згодою з одержувачкою вони можуть укласти договір про припинення права на аліменти для дитини у зв’язку з передачею права власності на нерухоме майно. Такий договір нотаріально посвідчується і підлягає державній реєстрації (ст. 190 СКУ). Для укладення такого договору потрібен дозвіл органу опіки та піклування. Якщо дитина досягла 14 років, вона бере участь в укладенні цього договору. На майно, набуте за таким договором, не може бути звернене стягнення.


– Чи є механізм контролю за використанням коштів, які мають належати дитині?


– Платник аліментів має правло звернутися до органу опіки і піклування про перевірку цільового використання аліментів. Уразі нецільового витрачання аліментів платник має право звернутися до суду з позовом про зменшення розміру аліментів або про внесення частини аліментів на особовий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України.


– Які важелі впливу на несумлінних платників аліментів і яке покарання чекає на тих, хто вчасно не переказує грошей дітям?


– Аліменти можуть бути стягнуті за виконавчим листом за минулий час, але не більше як за три року, що передували пред’явленню виконавчого листа до виконання.
При виконанні рішень про стягнення аліментів, стягнення звертається на заробітну плату, пенсію й інші доходи боржника(ст.68 ЗУ «Про виконавче провадження»). Виконавчі документи направляються за місцем роботи боржника, одержанням пенсії або інших доходів. Порядок стягнення суми боргу, розмір відрахування визначаються державним виконавцем у розпорядженні, що направляється разом із виконавчим документом. Якщо боржник одержує декілька видів доходів, то дублікати виконавчих документів направляються з розпорядженням державного виконавця в бухгалтерії підприємств для звернення стягнення на заробітну плату боржника. Відрахування із заробітку проводить адміністрація підприємсв на підставі надісланих їм державним виконавцем виконавчих документів.

Якщо платник аліментів приховується з метою ухилення від виплати аліментів, державна виконавча служба вдається до співробітництва з органами внутрішніх справ, керуючись Інструкцією «Про порядок взаємодії органів внутрішніх справ України й органів державної виконавчої служби при примусовому виконанні рішень судів й інших органів», затвердженої загальним Наказом Міністерства внутрішніх справ України й Міністерства юстиції України 25.06.02 №607/56/5. Працівники органів внутрішніх справ за постановою державного виконавця здійснюють привід боржника в органи державної виконавчої служби у випадку його неявки без поважної причини за викликом державного виконавця. Працівники органів внутрішніх справ залучаються державними виконавцями при проведенні виконавчих дій у випадку розшуку боржника-платника аліментів. У разі відсутності відомостей про місце проживання (знаходження) боржника державний виконавець звертається до суду з поданням про винесення ухвали про розшук боржника. Розшук оголошується за останнім відомим місцем проживання боржника та здійснюється органами внутрішніх справ. У разі оголошення розшуку боржника виконавче провадження може бути припинено, тому що оголошення розшуку боржника спричиняє неможливість виконання рішення суду.

Чинний Кримінальний кодекс України, а саме ст. 164, передбачає покаркння за ухилення від сплати аліментів на утримання дітей. Однак, як свідчить практика, лише в половині кримінальних справ суд знаходить підстави для винесення обвинувального вироку.



За матеріалами: Луцький інформаційний портал

ДЖЕРЕЛО:provolyn.com

Категорія: ОГЛЯД ЗМІ | Переглядів: 8062 | Додав: OVK | Рейтинг: 2.5/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
» КАЛЕНДАР
«  Червень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

» ПОШУК

» ВДВС
Відділи державної виконавчої служби Головного управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, головних управлінь юстиції в областях, містах Києві та Севастополі

Відділи державної виконавчої служби районних, районних у містах, міських (міст обласного значення), міськрайонних управлінь юстиції


» АРХІВ

»КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ






Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz